Jaqee

Jaqee (egentligen Jaqueline Nakiri Nalubale) född 1977 i Uganda. Jaqee flyttade 1990, 13 år gammal från Uganda till Sverige och Göteborgsförorten Hjällbo. Hon beskriver sig själv som en "musikalisk kameleont", och menar med det att hon inte bara har en enda musikalisk stil. Hon har trots detta kallats Sveriges Souldrottning.

Hon albumdebuterade 2005 med det egenfinansierade albumet Blaqalixious, för vilket hon blev nominerad till en grammis i kategorin årets hip hop/soul. Nomineringen förvånade henne, då hon hade tillfrågat ett antal skivbolag innan hon började spela in albumet. Ingen av dem hade velat skriva kontrakt med henne, vilket ledde till att hon beslutade sig för att släppa sitt album själv.

Kärleken till musiken har alltid varit stor för Jaqee men det var först när hon var 26 år som hon valde att säga upp sig som undersköterska på Mölndals sjukhus och fokusera helhjärtat på musiken.

Ryktet om den talangfulla sångerskan spred sig och hon fick bland annat möjligheten att vara med i Nationalteaterns rockorkester. Här inleds ett nytt samarbete med bandets sångare Mattias Hellberg och 2007 släpper de tillsammans det rock- och bluesinspirerade albumet Nouvelle D'Amour 2007 som även det blev nominerat till en grammis.

Redan 2008 kom nästa albumsläpp denna gång tillsammans med storbandet Bohuslän Big Band. Albumet var en hyllning till Billie Holiday.

Trots stark Göteborgsförankring flyttade hon 2009 till Berlin för att få nya influenser och framgångarna har sedan dess fortsatt. Tonerna är nu mer reggeabetonande men Jaqee behärskar många olika sorters musik.

Jaqees senaste album heter Kokoo Girl, i vilket hon vänder sig mot roots reggae och ska. Det släpptes år 2009, och var ett samarbete med det tyskbaserade Rootdown Records, ett skivbolag som släppte låtarna "Kokoo Girl", "Take It or Leave It" och "Land Of The Free".

Ryktet om albumet spred sig, vilket resulterade i att det franska skivbolaget Makasound tecknade skivkontrakt med henne. De nysläppte skivan i Frankrike under titeln Land Of The Free på Internationella kvinnodagen den 8 mars 2010. Det franska släppet ledde till att skivan framröstades till "Årets Reggaealbum" 2010 via franska Itunes.

Hennes fjärde album Yes I am är en samling låtar där texterna fått ta större plats än tidigare och musiken slagit ut tidigare fasta väggar. Hennes röst låter betryggande, basgångarna spelar djupt och melodierna känns genuina. Yes I Am är inbäddad i en angenäm och tung produktion med fina detaljer och stråkarrangemang.

Blaqalixious (2005)

 1. High Heels
 2. Karma
 3. The Way You Make Me Feel
 4. Tell Them
 5. Paradise
 6. Didn´t Wanna But I Had Too
 7. Amazing Grace
 8. Shade of Black (Blaqalixious)
 9. Take a Minute
 10. Watch Them Dance
 11. Who I Am
 12. Mood of Love
 13. Headfall

Nouvelle D'Amour (2007)

 1. Funny Games
 2. Castara Blues
 3. All Eyez
 4. Zion
 5. Sugar
 6. Falling Rose
 7. Banjo Lullaby
 8. Satisfaction
 9. Princess
 10. Rasta la Vista
 11. Basspace
 12. Love Me
 13. Pink Ark
 14. Nouvelle D'Amour

Kokoo Girl (2009)

 1. Natty Dread
 2. Pink Drunken Elephant
 3. Moonshine
 4. Kokoo Girl
 5. Land of the Free
 6. Take It or Leave It
 7. Take a Walk With Me
 8. Take the Train
 9. Voodoo Elephant
 10. Letter to Samson
 11. The Day B4 Last
 12. Healing Waters

Yes I Am (Bonus Track Version) (2013)

 1. Hero (Intro)
 2. Yes I Am
 3. Does He Love Me
 4. Dance
 5. Drop of Water
 6. Smile
 7. Take a Stand (feat. Anthony B)
 8. Muziki
 9. Docta Martens
 10. Bad Mind
 11. A Mighty Good Time
 12. This Is Your Walk
 13. Wolf (Bonus Track)

Jaqee | itunes

Jaqee | spotify

YouTube Playlist: Jaqee

Jaqee - "YES I AM" Documentary

YouTube Playlist: Jaqee Perform Covers

Externa länkar

Jaqee

Jaqee | itunes

Jaqee | spotify

Jaqee | soundcloud

Jaqee | twitter

twitter | #Jaqee

Jaqee | facebook.com

Jaqee | instagram

Jaqee | sv.wikipedia

Jaqee | en.wikipedia.org

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar